Har du nogensinde spurgt dig selv: Hvad er metakognitiv terapi? Mange har før hørt begrebet, men det siger ikke så meget om, hvad det egentlig går ud på. Det er en helt bestemt retning inden for terapi, man kan forsøge at anvende som et grundlæggende udgangspunkt for en række redskaber, der kan hjælpe dig med dine sindslidelser som fx stress, angst og depression.

Hvem hjælper dig?

Ekspert i metakognitiv terapi er en fagperson, der er uddannet og derfor har de bedste kvalifikationer for at kunne hjælpe netop dig. Det er vigtigt altid at vælge en uddannet fagperson, så du er sikker på, at du sidder over for en person med de helt rette kompetencer og færdigheder. Her skal du naturligvis først og fremmest tænke på dig selv og den potentielle hjælp, du kan få – og jo bedre personen er i sin stilling, jo bedre hjælp kan du også få.

Få hjælp til dine sindslidelser

Som nævnt, så kan du med metakognitiv terapi få hjælp til dine sindslidelser. Det er underordnet, hvor længe, du har haft det, i forhold til muligheden for at få hjælp – det ér muligt at gøre noget. Hvis du har haft lidelserne over længere tid, kan det naturligvis havde indflydelse på mængde af sessioner, der er nødvendige for at få dig udredt. Men det er ikke umuligt – det kan du lige så godt indstille dig på allerede nu.

Sådan kan du få hjælp

Når du skal modtage hjælpe, kræver det først og fremmest, at du indstiller dig på at være åben over for at modtage den nødvendige hjælp. Hvis du er lukket for det, og mistænker fremgangsmetoderne hele tiden, vil det have den helt modsatte effekt. Det vil ikke gavne dig. Man kan ikke hjælpe en person, der inderst inde ikke selv vil hjælpes.

Når du starter i metakognitiv terapi, er det naturligt, at I måske de første par gange vil snakke om dig og dit liv. Du skal derfor ikke blive frustreret, hvis du føler, at der ikke kommer hjælp og redskaber på bordet fra første session. Det gør dig ikke. Det skyldes, at terapeuten er nødt til at lære dig og din historie godt at kende, før personen kan give dig den rette og nødvendige hjælp.

Med metakognitiv terapi er der nemlig ikke nogle garantier for en grundlæggende fremgangsmåde. Det kommer meget an på individet ud fra de redskaber, man herfra forsøger at gøre brug af.

Grundlæggende hviler metakognitiv terapi dog på en antagelse om, at du fx ved angst skal acceptere din angst og ikke modarbejde den. Det kender du sikkert alt til, hvis du lider af angst – at du forsøger at undgå den og kæmpe imod den. Det må du ikke. I stedet skal du tænke, at din angst er en naturlig del af dig – ja, og alle andre. Der, hvor det går galt er, at du gør for meget ved dine bekymrede tanker. Du kommer uhensigtsmæssigt til at dyrke dem, hvilket bliver til små frø, der hele tiden vandes, og så får de lov til at vokse og vokse. Her kan du få nødvendig hjælp af enormt brugbare redskaber til at vende dette mønster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *