Den populære ravjagt

Ravjagt har efterhånden fået et godt tag i mange mennesker og det er også til at forstår da det er en sund sport hvor man hurtigt får vandret en del kilometer og på den måde får lidt motion ind i sin dagligdag. Men det store udvalg af ravlygter der findes i dag hvor det også er muligt at gå på ravjagt om dagen med en ravlygte er ravjagten ikke længere begrænset til om natten hvis man vil bruge en af de populære lygter.

Blåt lys over Danmark

Kører man en tur til en tilfældig strand en vinterdag i mørket vil man se et mængde blå lys som beværer sig i roligt tempo henover stranden men selv om sommeren er det nu blevet en helt utrolig populær sport selvom der ikke er så mange mørke timer om sommeren men med de kraftige ravlygter der findes her i 2021 er det intet problem at bevæge sig ud til vandet en times tid før solnedgang og det er der også rigtig mange der har fået øjnene op for.

Hvorfor samler man rav ?

Tilbage i 2015/2016 var prisen meget høj på rårav og man så ofte priser på op til 130 pr. g så med en mindre ravklump på feks. 45g som ikke er usædvanligt at finde kan man hurtigt regne sig frem til et solid timeløn og da man i Danmark IKKE skal betale skat af rav fundet ved havet er det en sport der har fanget mange og også rigtig mange bruger alt deres fritid på det. Jeg har talt med flere på stranden hvor kone og mand så snart de havde fri tog til stranden for at finde rav og net i 2015 og 2016 kunne de på en heldig aften finde rav sammenlagt for mange tusinde kroner. Selvom prisen siden er faldet på rav er der stadig mange penge at hente da prisen stadig er god men dog nede omkring 30 KR. pr. g for større stykker men er man heldig at finde små stykker rav med blade eller insekter stiger prisen mange gange og her er det ikke usædvanligt at få helt op til 2000-3000 for små stykker på 2-3 g

Hvad er rav ?

Rav er forstenet harpiks af bl.a. Guldlærk. En betingelse for, at der dannes rav, er at harpiksen ender i havet og ligger der i mindst 30-50 millioner år. Først efter denne lange iltfrie proces med trykpåvirkninger, hvorved plantesaften forandrer sig, og olieindholdet reduceres, dannes det rigtige ægte rav. Overgangsformerne mellem harpiks og ægte rav kaldes kopal. Dette materiale er mere porøst, så man kan knække flager af med en negl. Verdens ældste rav er 235-231 millioner år gammelt, og det er fundet i Østrig og Bayern. Danmarks ældste rav er fundet på Bornholm og er 170 millioner år gammelt. Densiteten af rav er i gennemsnit 1,05 g/mL, dvs. kun en anelse højere end densiteten af havvand, hvilket betyder at jo mere saltholdig vandet er jo bedre vil Ravet flyde i vandet. Rav flyttes derfor let rundt af vandmasser i bevægelse. Rav, der er fundet som opskyl på en strand, anses for at være finere end rav gravet ud af jorden. Hvis man er heldig, kan man finde fossiler af insekter i ravklumper, hvilket øger værdien betragteligt. Rav kan brænde og giver derved en dejlig duft lidt som en frisk adventskrans. Når man gnider på rav udvikles statisk elektricitet. 

Hvorfor lyser Ravet når man bruger en Ravlygte ?

Her vil jeg henvise til nok Danmarks største forretning som sælger ravlygter da de har beskrevet dette meget godt på deres hjemmeside og du finder også utroligt megen anden god information om ravlygter samme sted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *